Wednesday, June 14, 2017

Perbandingan GPU untuk melombong cryptocurrency.

Post seterusnya berkenaan melombong cryptocurrency ini adalah berkisar akan perbandingan GPU yang sesuai untuk mining, terutamanya alt-coins. Bitcoin dah tak kira sebab dengan adanya ASIC, GPU dah tak efficient untuk dilombong.

Kalau anda terlepas, ni post sebelum:
Part1: Bitcoin sebagai matawang.
Part2: Cara-cara mendapatkan bitcoin.
Part3: Melombong ZCash

So apa parameters yang kita tengok sebelum mulakan mining? First of all, kita tengok komponen yang ada untuk satu rig:

Contoh 1 rig. Credit to here
1) Rig chassis: memandangkan mining ni masih dalam kategori niche market, tiada lagi supplier commercial yang jual chassis yang standard. Biasanya miners akan build sendiri dari kayu, besi atau aluminium. Price range varies, tapi kalau nak beli dari orang, expect around RM500.

2) PCIE Risers: ada sesetengah kedai di lowyat dah start jual risers ni. Kalau nak beli banyak, order online pun bagus jugak. Harga around RM30-RM50 satu riser. So for benchmarking purposes, kita letak RM400 (Rm50x8) per rig. Letak lebih 2 unit sebab riser faulty merupakan masalah yang tak best, dan kalau takde yang faulty boleh pakai lagi 2 riser tu untuk next rig.

3) Motherboard: sekarang ni motherboard yang popular adalah Biostar Pro-BTC TB250 atau ASUS Prime Z270-P. Both model Intel socket 1151 sebab boleh dapat CPU murah lagi kat situ. Harga pulak between RM500-RM700. For benchmarking purposes, kita letak RM800 agar ada lebih margin.
Motherboard Pro-BTC AMD socket AM4 pun ada jugak, tapi AMD Ryzen masih lagi agak mahal. Maybe Julai nanti dia keluar Ryzen versi marhaen boleh consider beli socket AM4.

4) PSU: part ni tricky sikit. Ada mazhab suruh beli seketul 1500w PSU. Ada mazhab ajak beli 2 ketul 1000w PSU pastu cantum. Mazhab aku pulak menyuruh mining guna GTX1060 dan pasang 2 bijik 650w PSU sahaja. Sebab apa? GTX1060 makan power kurang banding dengan card AMD. Dan juga price beza gile. 1500w boleh cecah RM2000, manakala 650w boleh dapat around RM400 seketul. Takpe pasal power nanti checkout nak beli card apa dan try cari appropriate price range.

5) CPU and RAM and HDD: for mining purposes, tak perlu la beli CPU dan RAM yang imba. Cukup syarat je. Kalau ikut atas, beli Intel Pentium (socket LGA1151) dan RAM cap ayam 4Gb dah cukup. CPU around RM250, RAM harga around RM150. HDD around RM200 boleh dapat dah. Total benchmarking price RM600 dah cukup kat sini.

So far kita dah listdown the backbone of the rig. Total cost RM2300 (tanpa PSU). Sekarang kita cerita GPU. For "simplicity" purpose, kita hanya akan sembang 8 jenis GPU yang paling top rated untuk mining, yang akan dikategorikan oleh power consumption, hashrate, harga kos dan mining efficiency. Mining pulak banding dengan 2 coins sahaja iaitu ETH dan ZEC sebab harga diorang tengah imba sekarang ni. Kalau nak tahu capabilities mining coin lain, boleh google. Jumlah VRAM (memory GPU tu) juga memainkan peranan penting juga, dan beza performance around 10% antara model yang sama. So kalau ada option nak beli, beli yang VRAM dia lebih tinggi, ok?

6) GPU listing

NAMA/CARD MODEL
Estimated price: harga yang dianggarkan pada Jun 2017. Mungkin naik atau turun di masa depan.
Power consumption: berapa banyak elektrik yang digunakan oleh GPU tersebut ketika mining.
Dagger hashimoto (ETH) hashrate: nilai kalau mining ETH. Lagi tinggi lagi bagus.
ETH mining efficiency: nilai hash per watt mining. Lagi tinggi lagi bagus.
Equihash (ZEC) hashrate: nilai kalau mining ZEC. Lagi tinggi lagi bagus.
ZEC mining efficiency: nilai hash per watt mining. Lagi tinggi lagi bagus.


GPU
AMD
NVIDIA
RX470
RX480
RX570
RX580 (4gb)
RX580 (8gb)
GTX1060 (6gb)
GTX1070
GTX1080
GTX1080Ti
Est. Price (RM)
1,200
1,600
1,200
1,400
1,600
1,300
2,000
3,000
3,500
Power Consumption
(watt)
120
160
160
150
190
100

150
180
250
DAG (ETH) hashrate
(Mh/s)
25
29
24
22
26
20
28
27
35
Eth mining efficiency
(Mh/watt)
0.208
0.181
0.150
0.146
0.137
0.200
0.186
0.15
0.14
Equihash (ZEC) hashrate
(Sol/s)
280
305
311
280
310
281
435
470
630
ZEC mining efficiency
(Sol/watt)
2.33
1.90
1.94
1.86
1.63
2.81
2.9
2.61
2.52


Seperti yang dijadualkan, warna hijau menggambarkan skor yang paling bagus dan biru merupakan skor yang kedua bagus untuk pemilihan GPU mining korang. How to make sense of this table? Simple.

First of all, kalau bajet korang paling penting, tengok top row. Estimated price. Tu harga satu GPU. Tambah dengan total cost kat atas tadi, boleh bajet dah satu rig korang harga berapa.

Contoh:
Nak buat rig RX570. Backbone + GPU est price + PSU = RM2300 + RM1200*6 + PSU = RM9,600 + PSU.

Now, kalau nak dapat mining dengan pantas, consider pilih GPU yang tinggi hashrate dia. Tapi kalau nak consider bill elektrik sekali, pilih GPU yang paling efficient. Part ni boleh debat lagi sebab considering harga coins duk naik, mungkin dapatkan coin dengan pantas adalah lebih berbaloi dari bayar bill elektrik rendah. Entah. Korang sila consider.

7) PSU choice

Ok now dah tau nak pakai GPU apa, skang masa untuk memilih PSU yang bersesuaian. Tengok balik power rating setiap card tadi, tambah 200w untuk backbone requirements, pastu bahagi 80, darab 100. Sebab apa? Max power requirement kita haruslah berada di sekitar 80% daripada output PSU kita. Nak run 24 jam sehari. kalau power usage tinggi sangat, PSU cepat burn. Juga consider kalau nak pasang 2 PSU, make sure agihan kuasa tu seimbang dengan PSU capabilities. Kalau imba nanti satu cepat burn.

PSU Power = (GPU wattage * cards total) + 200 [backbone requirement] * (100/80)

Contoh:
Nak pakai RX480 (160watt) rig. (160*6 + 200)*(100/80) = 1,450watt. So boleh la cari PSU 1500watt atau 750watt x2.

Harga PSU pulak berlainan ikut rating. Bronze, Silver, Gold dan Platinum rating. Ada jugak PSU yang takde rating. Kalau nak buat mining rig ni, consider la pakai PSU yang ada rating. At least bronze. Quality, money saving dan tahan lama sket.
Power Rating



Ok. Tu je kot. Ada pape soalan boleh roger kat ruangan komen, atau roger terus kat facebook group https://www.facebook.com/groups/BitcoinMalaysia/

Thursday, May 25, 2017

Melombong Zcash.

Persoalan pertama di minda, apakah ZCash?

Ok, kalau imbas kembali post pertama iaitu Bitcoin Sebagai Matawang, anda boleh dapati selain bitcoin, terdapat cryptocurrency lain yang bernilai dan didagangkan di dunia sekarang. Antara matawang yang rancak didagangkan adalah Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Ripple (XRP), Dash (DASH), Monero (XMR) dan ZCash (ZEC). Kalau tengok di Coinwarz pula, terdapat senarai matawang mana yang paling mendatangkan keuntungan dari segi Mining Profit Ratio vs. BTC Mining berdasarkan kepayahan melombong matawang tersebut dan betapa cepatnya melombong matawang tersebut untuk mencapai nilai bersamaan 1BTC. Senarai ini sentiasa berubah-ubah bergantung kepada market movement dan ZEC lazimnya berapa di 10 yang tertinggi.

Kenapa pula pilih ZEC?

Setiap altcoin (nama lain bagi cryptocurrency selain bitcoin) ada kelebihan dan kekurangan mereka tersendiri. Secara mudah, kelebihan setiap matawang adalah:

Bitcoin: Cryptocurrency yang paling awal. Boleh digunakan di serata dunia sebagai matawang alternatif seperti di Jepun, Eropah dan Amerika. Penggunaan yang meluas membantu kenaikan harga. Market Capitalization yang paling tinggi di antara cryptocurrency yang ada.

Ethereum: Kelebihan utama ETH ini adalah Smart Contract yang boleh diprogram dalam ETH itu sendiri. Secara ringkasnya, smart contract berfungsi sebagai kontrak diantara 2 pihak yang tidak boleh dipertikai. Sebagai contoh, vendor mesin air minuman memprogram ETH smart contract di dalam mesin air minuman di mana setiap kali mesin itu diisi semula, wang akan diserahkan kepada pembekal air tanpa perlu menunggu vendor menyerahkan wang secara manual. Contoh lain:

Smart Wasiat
Monero: Secara theory, XMR ini adalah seperti bitcoin. Cuma kelebihan utama XMR adalah untraceable payment di mana keselamatan pihak pembayar dan penjual adalah lebih terjamin. Walaubagaimanapun, XMR ini boleh dilombong secara unlimited. Secara teori, sekiranya bekalan sesuatu objek adalah tiada terhad, inflasi akan berlaku.

ZCash: ZEC juga mempunyai fungsi untracable payment, tetapi apa yang memisahkan ianya dengan XMR adalah jumlah keseluruhan ZEC yang akan wujud di dunia adalah terhad sehingga 21juta ZEC, sama seperti bitcoin. Jumlah pengeluaran terhad memungkinkan ZEC mempunyai taraf deflasi, iaitu semakin lama semakin mahal. *ZCash dengan ZCoin adalah altcoin yang berbeza*

Setelah meneliti aspek-aspek di atas, saya merasakan bahawa ZEC mempunyai potensi yang amat besar di dunia cryptocurrency ini. Anda boleh baca kelebihan setiap coin yang wujud dan datang ke rumusan anda yang sendiri. Also, kalau ZEC sudah tidak untung lagi, GPU rig boleh digunakan untuk lombong coin lain.


MELOMBONG ZCASH

Setelah mendapat rig anda (recommended guna AMD GPU rigs), tibalah masanya untuk melombong.

SETTING UP ZEC WALLET

Kebanyakan app di handphone masih belum ada support untuk ZEC, oleh yang demikian, silalah buka wallet ZEC anda melalui exchanger yang dipercayai. Personally, saya gunakan Bittrex dan setelah digunakan sekian lama, tiada masalah (setakat ini) dengan website tersebut. Boleh juga browse around exchanger lain sekiranya berkehendakkan.

Setelah daftar masuk Bittrex, buka tab "wallets" untuk lihat senarai altcoins yang ditawarkan.

Bittrex interface
 Search "ZEC" untuk naikkan list ZCash, dan tekan butang "+" untuk generate wallet baru untuk ZEC anda.

Generate ZEC wallet
Settle. Sekarang simpan wallet address anda di tempat selamat. Copy paste masuk notebook untuk memudahkan langkah seterusnya.

Note: ZEC ada 2 jenis wallet. "t" wallet dan "z" wallet yang sepatutnya lebih selamat. Walaubagaimanapun, "z" wallet masih mempunyai masalah dalaman dan masih belum digunakan sepenuhnya lagi. Pastikan ZEC wallet address yang anda baru generate bermula dengan huruf "t" kerana kebanyakan pool masih belum support "z" wallet address.


MINING POOL

Apakah itu mining pool? Melombong cryptocurrency secara individual boleh makan masa yang sangat lama untuk mendapat satu block. Sebagai contoh, pada awal 2016, saya cuba melombong ETH secara solo, dan berjaya mendapat block reward (1 block = 5 ETH) hanya selepas melombong tanpa henti selama 5 hari. Melalui mining pool, Miners boleh kumpul processing power secara berjemaah dapat block reward dengan lebih konsisten (contohnya 1 ETH sehari...). Secara teknikal, boleh baca description di mining pool yang anda ceburi.

Setiap mining pool yang ada pula menawarkan pool untuk coin-coin berbeza. Sebagai contoh, Dwarfpool menawarkan pool untuk XMR, ZEC, ETH, GRS dan EXP. Sesetengah pool seperti Suprnova menawarkan banyak coin lain, tapi memerlukan pendaftaran untuk join. Untuk tujuan penulisan blog ini, saya gunakan Flypool sebagai ZEC mining pool kerana GUI pool tersebut adalah mudah untuk difahami dan ada email notification sekiranya mining rig kita down.

GUI yang sejuk mata memandang


MINING SOFTWARE

Mining software adalah perisian yang diperlukan untuk melombong mana-mana cryptocurrency. Dalam ZEC punya kes, terdapat dua mining software yang biasa digunakan iaitu SGMiner dan Claymore's Miner. Untuk memudahcara (sebab aku pakai Claymore), so guide ini untuk Claymore's Miner. Kalau dah try dan berjaya, maybe korang boleh try pulak pakai miner lain.

Operating System yang kita akan guna adalah Windows 10 (tak kisah edisi apa). Sekiranya nak pakai untuk rig yang banyak, boleh cuba guna Linux, sebab tak perlu deal dengan masalah lesen OS. Tapi personally, kalau tak pernah try Linux, agak imba tahap kesusahan nak blaja dia.

Boleh download Claymore Miner di sini: https://bitcointalk.org/index.php?topic=1670733.0 dan baca sekali discussion yang berkaitan sekiranya berminat.

Cari yang latest...


Lepas download, extract files tadi. Edit file "config.txt". Rujuk gambar di bawah:


Pool parameters: Kat website pool tu boleh tengok parameters yang disertakan. Selalunya lokasi yang berhampiran adalah lebih bagus. Tapi pengalaman aku guna server China, banyak stale shares. So aku personally guna Europe server.
Wallet Address: Ok ni wallet address yang dah save kat atas tadi. Double check bagi memastikan ianya betul. Sebab kan tak pasal je mining masuk wallet orang lain. Haha.
Rig Name: Kalau ada yang lebih dari satu rig, disarankan letak nama rig yang unik supaya senang nak troubleshoot kalau rig tu down.

Parameters lain tu boleh try godak-godak kalau nak. Baca readme.txt yang datang sekali dengan miner software tu kalau berminat.

Dah settle kat situ, create pulak satu "start.bat" (batch file). Letak parameters ni:

setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 1
setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100

ZecMiner64.exe

Cara dia mudah je, create new notepad, pastu bile nak save, tukar dot kat hujung tu, macam ni:



Sekarang try double click file "start.bat" tu. Jalan tak? Kalau jalan dia keluar macam ni:

Ni guna TeamViewer. Boleh study pasal teamviewer kat encik google.

Kalau keluar camtu, tahniah. Anda kini boleh gelar diri sendiri sebagai seorang pelombong ZEC. Nice.

Ok, kenapa kite buat "start.bat" tadi? Supaya mudah untuk buat shortcut autorun bile restart. Buat shortcut file "start.bat" tadi dan letak di desktop. Pastu kat start button windows tu, type "run" then "shell:startup". Copy paste shortcut tadi kat windows startup tu. Nescaya kalau restart pc je, terus run miner ni.

Kalau nak check status pulak, bukak website flypool tadi, masukkan wallet address kite. Usually dia update lepas 10 minit, so kalau baru je mine, sabar dulu. Kat flypool tu jugak boleh set email address untuk dia notify kalau rig down dan berapa ZEC minimum sebelum transfer ke wallet kite. Dia verify guna ip address, so bukak internet kat mining rig tadi, google je "whatsmyip" untuk dapatkan IP address for verification purposes.

So begitulah nak melombong ZEC. Tak senang, tapi bile dah try sekali, tak susah pun. Bila dah ada pengalaman melombong ZEC, cara yang lebih kurang jugak digunakan untuk mine coin lain. Cari pool, cari miner software, set parameters, run.

Kalau ada persoalan, silelah komen di sini atau di group fb yang ni, ok?

Friday, April 28, 2017

Cara-cara mendapatkan Bitcoin.

So, dah baca post pertama pasal bitcoin sebagai matawang? Berminat untuk memiliki sedikit bitcoin untuk digunakan dan/atau disimpan?

*Fair usage warning: Bitcoin boleh digunakan sebagai matawang dan instrument pelaburan, sama seperti matawang yang lain. Tapi pastikan anda membuat "usaha yang wajar" (due diligence), iaitu membuat siasatan terperinci sebelum melaburkan sejumlah wang yang besar untuk bitcoin.

MEMBUKA DOMPET BITCOIN (Bitcoin Wallet)

First of all, untuk memegang bitcoin, pengguna WAJIB ada bitcoin wallet sendiri. Memandangkan sekarang ini era smartphone, adalah sangat mudah untuk memiliki wallet sendiri. Apps seperti Blockchain, Jaxx, Coinbase dan Luno boleh didapati di app store masing-masing, malahan sesetengah app juga ada termasuk wallet untuk cryptocurrency lain seperti Zcash, Ethereum dan Dash. Sayugia diingatkan bahawa setiap security details yang datang sekali dengan app-app tersebut perlu diingat dan disimpan di tempat yang selamat kerana sekiranya handphone anda hilang, backup wallet tersebut masih lagi boleh diakses melalui website mereka.

Selain daripada app di smartphone, terdapat juga website-website exchanger yang menawarkan wallet dan perkhidmatan penukaran bitcoin kepada matawang digital yang lain. Website seperti Bittrex dan Poloniex boleh digunakan untuk tujuan penyimpanan dan exchange kepada matawang yang lain.

Sekali lagi diingatkan bahawa wallet-wallet dan website-website yang dinyatakan di atas adalah bersifat trust-based sahaja. Tiada apa yang boleh dilakukan sekiranya app/website tersebut tutup sepertimana yang pernah terjadi kepada Mt.Gox pada tahun 2013. Ini merupakan salah satu kelemahan bitcoin di mana tiada insuran seperti PIDM yang melindungi aset bitcoin anda. Untuk mengatasi masalah ini, anda dinasihatkan agar menyimpan bitcoin di beberapa wallet dari provider berasingan sekiranya berlaku musibah kelak.

Ok. Wallet dah ada? Sekarang masanya untuk mendapatkan bitcoin. Bitcoin boleh diperolehi dengan 2 cara mudah. Membeli secara terus, atau "melombong" bitcoin.

MEMBELI BITCOIN

Membeli bitcoin adalah mudah dan straight-forward. Sama macam membeli matawang asing. Samada beli dari orang yang dah memiliki bitcoin, atau melalui currency exchanger.

1) Melalui orang lain

   Pertama sekali, kena kenal orang yang memiliki bitcoin. Boleh cuba cari di group-group facebook, google atau website macam yang ni. Harus diingat bahawa nilai bitcoin sekarang ini adalah tinggi (RM5,500 per bitcoin as per harini 27 April 2017) dan pembelian berharga tinggi adalah berisiko. Untuk pembelian kali pertama, dinasihatkan bersemuka dengan penjual tersebut agar tidak ditipu. Kaedah membeli dan menjual bitcoin rata-rata adalah sama. Bagi alamat wallet (wallet address) anda kepada penjual, dan penjual hanya perlu klik send bitcoin kepada anda. Transaksi akan berlaku serta-merta. Walaubagaimanapun, terdapat satu step lagi iaitu transaction confirmation daripada blockchain tersebut dan mengambil masa diantara beberapa minit sehingga beberapa jam. Berikut adalah tahap keselamatan confirmation yang dilalui oleh bitcoin. Tapi anda jangan risau. Tahap pengguna biasa seperti kita, memadai dengan tracsaction completed sahaja.

Confirm­ationsLightweight walletsBitcoin Core
0Only safe if you trust the person paying you
1Somewhat reliableMostly reliable
3Mostly reliableHighly reliable
6Minimum recommendation for high-value bitcoin transfers
30Recommendation during emergencies to allow human intervention

2) Melalui Cryptocurrency Exchanger

     Sesetengah website seperti Luno (dahulu dikenali sebagai BitX) berkolaborasi dengan bank tempatan (CIMB dan/atau Maybank) untuk memudahkan jual beli bitcoin menggunakan matawang tempatan. Secara peribadi, saya masih belum pernah menggunakan perkhidmatan ini, tetapi berdasarkan testimoni kawan-kawan yang pernah buat, transaksi sebegini mengambil masa 2-3 hari sebelum anda dapat matawang yang diingini.

     Terdapat juga servis seperti Wirex yang menawarkan kad debit bitcoin, boleh digunakan di tempat-tempat yang menawarkan servis Visa dan Mastercard. Berbaloi untuk cuba sekiranya anda ingin menggunakan bitcoin untuk berbelanja seharian.

MELOMBONG BITCOIN (Bitcoin Mining)

Bagaimana pula hendak "melombong" bitcoin?

Ok. Kita cerita teknologi dia dulu.

MINING TECHNOBABBLE

Bitcoin ini digerakkan oleh teknologi blockchain, di mana setiap transaksi yang berlaku, disahkan oleh komputer-komputer "pelombong" di serata dunia melalui pengiraan algoritma tertentu (untuk bitcoin, algoritma SHA256), dan ditulis di "lejar awam" (public ledger).

Credit
Oleh kerana keperluan pengiraan (computational requirement) untuk komputer pelombong (mulai sekarang dikenali sebagai Miners) ini adalah sangat besar, maka pengiraan ini diagihkan kepada berpuluh ribu komputer di serata dunia dan upah daripada pengiraan ini diagihkan sama-rata kepada setiap Miners. Graf ini menunjukkan agihan Miners di serata dunia yang sentiasa sedang membuat pengiraan dan menerima upah bitcoin yang terjana setiap 10 minit.

Antara aspek lain mining yang perlu diketahui pula adalah:
1) Difficulty: secara mudahnya, difficulty adalah tahap kesusahan Miners untuk memperoleh 1 block bitcoin. Semakin ramai Miners, semakin tinggi tahap difficulty, semakin sedikit Miners dapat bitcoin pada sela masa yang sama.
2) Hashrate: juga dikenali sebagai Hash per second, hashrate adalah indicator jumlah computational power yang sedang dilaksanakan secara kumulatif oleh Miners di serata dunia. The rule of thumb ialah, semakin tinggi hashrate, semakin tinggi difficulty, semakin rendah kadar bitcoin yang diterima oleh setiap Miners untuk jangka masa yang tertentu. Harap korang familiar dengan konsep kilo < Giga < Tera < Peta kerana sesetangah cryptocurrency masih lagi di tahap Gigahash, bitcoin kini telah mencapai tahap Petahash kerana mining rig bitcoin dah semakin power dan ramai Miners yang sedang melombong bitcoin.

*Walaupun yang ditulis di atas adalah berkenaan bitcoin, konsep difficulty level dan hashrate adalah sama untuk cryptocurrency yang menggunakan sistem proof-of-work (PoW) <-ni kena baca sendiri.

HARDWARE

Bitcoin kini telah berada di tahap advance, di mana sekarang terdapat rig khas untuk melombong bitcoin, dikenali sebagai ASIC (application-specific integrated circuit). Untuk mendapat pulangan sekiranya membeli rig bitcoin (lazimnya Antminer), pulangan adalah sangat sedikit dan ROI adalah lambat. Miners dari china yang mula melombong dari awal telahpun menguasai hashrate bitcoin dan telahpun mencapai ROI di atas .

Antminer S9 yang paling berkuasa setakat hari ini


Walaubagaimanapun, masih lagi terdapat cara lain untuk melombong bitcoin. Well, technically bukan melombong bitcoin per se, tetapi melombong coin lain yang kemudiannya boleh diconvert kepada bitcoin.

Melombong coin lain masih lagi menggunakan GPU (graphics processing unit) atau lebih dikenali dengan Graphics Card. Hampir kesemua PC gaming pada zaman ini ada GPU dan secara teknikal, semua PC gaming boleh digunakan untuk melombong. Tapi kadar keuntungan yang sedikit dan tahap kepanasan tinggi yang boleh merosakkan GPU menyebabkan orang tidak menggunakan PC sendiri untuk melombong.

Untuk melombong menggunakan GPU, Miners lazimnya membina mining rig mereka tersendiri, meletakkan sebanyak mungkin GPU dalam satu motherboard dan dibina secara open-air, seperti gambar di bawah:

GPU mining rig
Berdasarkan pengalaman peribadi aku, GPU rig ini telahpun digunakan untuk melombong coin seperti Zcash (ZEC), Ethereum (ETH), Dash (DASH) dan Monero (XMR). Coin-coin ini kemudian boleh ditukar di exchanger seperti Poloniex, Bittrex atau Shapeshift untuk mendapatkan bitcoin. Malahan, ada juga servis seperti Nicehash yang "menyewa" kuasa rig Miners dan mendapat upah secara terus dalam bentuk bitcoin. Terdapat banyak lagi servis online yang menawarkan servis-servis menarik, hanya perlu dibuat kajian sedikit.

So, berminat nak beli dan pasang rig ni? Ni senarai komponen yang diperlukan:
1) Power supply (PSU): Satu GPU memakan antara 150-250watt, bergantung kepada model GPU yang hendah digunakan. So kalau nak pakai 6 GPU, boleh pakai satu PSU berkuasa tinggi (1200watt) atau 2 PSU berkuasa kurang tinggi (800watt x2). Sekiranya nak pakai 2 PSU, kena ada PSU connector agar bila rig dihidupkan, kesemua PSU akan on serentak.

2) Motherboard + CPU + RAM + SSD: setiap motherboard moden datang dengan PCI-E connector. Gambarajah di bawah menunjukkan PCI-E yang lazim ada di motherboard. Warna hijau tu PCI-E x16/x8 dan warna oren tu PCI-E x1. Lagi bagus kalau dapat cari motherboard yang ada 6 PCI-E agar dapat maksimakan penggunaannya.

PCI-E
CPU pulak tak perlu cari yang top range. Intel celeron dah cukup. RAM pun 4gb dah cukup. SSD (solid state drive) boleh beli yang 120gb sahaja kerana cepat loading windows dan software dan lebih tahan panas berbanding HDD biasa.


3) PCI-E Riser: Riser ini gunanya untuk menyambung kesemua GPU kepada PCI-E di motherboard.
PCI-E x1 to x16 riser

4) GPU: nadi kepada GPU rig ini adalah graphics card. Walaupun banyak model GPU boleh digunakan untuk melombong, model yang biasa digunakan (as per 2017) adalah AMD RX480 kerana ianya paling mendatangkan ROI yang paling tinggi. Nicehash ada membekalkan profitability calculator membandingkan model GPU yang berbeza dan RX480 akan memberi ROI dalam setengah tahun. Not bad.

IMBA

5) On switch: On switch ni jarang diketengahkan sebab benda kecik, tapi sekali nak buat rig, menggagau nak cari. Ianya jarang dijual di kedai PC biasa. Boleh dicari di kedai electronics atau order online.
SWITCH ON!

6) Chassis: banyak website (contohnya ni) yang membincangkan chassis untuk meletak rig. Ada dari kayu, ada dari aluminium, ada juga dari rak pinggan ikea. Secara peribadi, aku buat rig guna aluminium sebab ringan dan tahan panas.

Apabila sambung semua barang, jadilah macam ni:
My personal mining rig


SOFTWARE

Kaedah mining juga ada 2: solo mining dan pool mining. Solo mining adalah sedikit susah dan teknikal, maka tidak akan dibincangkan di sini. Sekiranya anda nak buat kilang mining, boleh study sedikit sebanyak pasal solo mining. Pool mining pula adalah servis yang ditawarkan oleh pool provider yang sentiasa update blockchain dan Miners hanya perlu menghala rig masing-masing ke pool tersebut. Antara pool provider yang popular adalah Dwarfpool, Flypool, Suprnova dan Nanopool. Setiap pool ada menawarkan jenis-jenis coin yang berasingan untuk dilombong.

Setelah memilih hendak melombong coin jenis apa, kita juga perlu memilih mining software yang hendak digunakan. Setiap pool yang dinyatakan di atas ada nyatakan mining software apa yang mereka support, samada Claymore's miner, SGMiner atau lain-lain. Wallet address, pool address dan lain-lain data perlu dimasukkan ke dalam batchfile yang perlu diedit untuk menjalankan miner software tersebut, Pengetahuan mengedit batchfile dalam windows atau linux adalah amat penting di sini.

Mining software tengah running


Servis Nicehash pula lain sikit. Dia ada dedicated software yang lebih mudah GUI nya. Boleh diexplore sekiranya anda berminat.

Yang penting dan perlu diketahui adalah:
1) Elektrik bill akan makan lebih kurang 1/2 daripada hasil mining anda. So kalau anggaran kasar dapat 0.2 bitcoin sebulan, 0.1 bitcoin perlu dibayar bil elektrik. kalau ada sumber elektrik percuma lagi bagus. Hahaha
2) Mining rig adalah panas lagi memanaskan. Perlu ada proper ventilation sistem untuk mengeluarkan udara panas di sekitar kerana setiap GPU boleh mencecah 80 darjah celcius.
3) Mining rig perlu berjalan 24 jam sehari. Oleh kerana panas dan bunyi bising, adalah dinasihatkan untuk meletakkan rig ini di tempat-tempat yang tiada orang duduk.
4) Habuk adalah musuh komputer. Disebabkan mining rig ini open-air, habuk akan menjadi masalah yang boleh merosakkan kipas dan menambah panas. Sila letak di tempat yang bersih dan kurang habuknya.

Ok. Dah start sedikit keliru? Takpe. kalau takde experience, memang rasa susah sikit. Kalau berminat, boleh datang cari aku. Kita buat kelas mining sikit.

Last question tapi yang soalan yang paling penting: berapa harga mining rig ni?

Bergantung kepada kos pembelian barang (lagi banyak lagi murah, kedai diskaun, dll.) harga satu rig ni boleh mencecah diantara RM9,000 sehingga RM15,000. FYI, kami ada menjual rig ni dan meletakkan harga seperti berikut:
6x RX480 8gb - -no stock-
6x RX470 8gb - -no stock-
Harga siap pasang dan siap program. Tinggal nak run je kat rumah/ofis.

CLOUD MINING

Ada satu lagi cara nak mining bitcoin/altcoin ni iaitu dengan cara cloud mining. Servis macam ni adalah kita masukkan duit ke pembekal tersebut dan mereka akan membeli rig (mengikut syer) dan tolong run bagi pihak kita. Dengan cara ini, bil elektrik dan maintenance rig tidak perlu dirisaukan. Cuma cara ini hanya akan memberi pulangan lebih kurang 40% sahaja profit berbanding mining sendiri. Pembekal seperti Nicehash dan Bitclub Network ada buat cloud mining ni. Tapi sayugia dinasihatkan agar korang berhati-hati sebab syarikat-syarikat sebegini boleh hilang apabila menerima duit anda seperti syarikat MLM yang dah tepu. Sila lakukan proper research dan due diligence sebelum melakukan sebarang transaksi online kepada pihak ketiga.

So, dengan adanya post ini, diharapkan anda ada sedikit sebanyak ilmu pengetahuan berkenaan melombong bitcoin dan altcoins ini.

ps: Kalau ada permintaan yang tinggi, saya sanggup mengadakan kelas penerangan lanjut. Boleh hubungi di komen di bawah atau di group Facebook ni: https://www.facebook.com/groups/BitcoinMalaysia/

Sankyu.